When the Pleasure of Eating Becomes Essential: Rethinking Food Support by Community Organizations

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29173/cjnser769

Keywords:

pleasure, food insecurity, community organisation, precarity, James Bay, Québec

Abstract

Although free access to food is a common response to food insecurity, it does not guarantee consumption. Our research examines how the concept of pleasure can be incorporated into food support programmes offered by community organizations in Québec. A mixed methodology was employed to analyze the relationship between experienced food insecurity and the pleasure of eating. The results offer theoretical and practical ways forward, emphasizing the importance of considering the notion of choice in interventions. They provide food for thought and suggest to public decision-makers that they adopt a collective approach to combating food insecurity, enabling people to rediscover the pleasure of eating.

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Author Biographies

France Desjardins, Université du Québec à Chicoutimi

France Desjardins, docteure en management de projets, est chargée de cours au Département des sciences économiques et administratives à l’Université du Québec à Chicoutimi et chercheure pour ÉCOBES, Recherche et Transfert au Cégep de Jonquière. Elle est également membre du Laboratoire de recherche et d’intervention en gouvernance des organisations et membre associé au Laboratoire d’études multidisciplinaires en gestion de projet. Elle possède également une maîtrise en administration publique. Ses travaux de recherche portent, entre autres, sur l’alimentation scolaire, la sécurité alimentaire et l’empowerment des individus ainsi que des collectivités.

Pierre-André Tremblay, Université du Québec à Chicoutimi

Pierre-André Tremblay, Ph.D. (anthropologie) est professeur associé au Département des sciences humaines et sociales de l’Université du Québec à Chicoutimi. Ses travaux ont porté sur les méthodes partenariales de recherche, les mouvements sociaux, le développement local, les organisations communautaires et diverses facettes de la lutte à la pauvreté.

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Published

2025-12-16

Issue

Section

Articles